Aanleiding
Maak Haarlem heeft van de stichting Urban Wind 6 stadsmolens gekregen, onder de voorwaarde dat de opgewekte energie niet teruggeleverd wordt aan het net.
DO-Kennemerland heeft het voorstel gedaan om de energie om te zetten naar warmte en op te slaan in water. Het opgewarmde water wordt vervolgens gebruikt om 1 werkplaats te verwarmen tijdens het stookseizoen.
Gegevens van de molens
- Aantal = 6
- Nominaal vermogen = 500 Watt per molen
- Start windsnelheid = 2,5 m/s
- Nominale windsnelheid = 10 m/s
- Voltage = 24 Volt drie fasen wisselspanning
- Afkap snelheid 25 m/s
- Hoogte (zoals geplaatst bij Maak Haarlem) = 6 meter ( tel daarbij nog zes meter voor de hoogte van het dak.
- Diameter = 1.8 meter
Fase 1: Testen van de windmolen generator in het DO-K lab
Deze fase is inmiddels afgerond. Het verslag kan gedownload worden door te klikken op de volgende link Labmeting Urban wind generator
Fase 2: veldtest met 1 molen
De veldtest is opgezet om te meten hoeveel energie bij welke windsnelheid de molen kan opwekken en wat de beste manier is om de energie opwekking te regelen. Begin augustus 2018, loopt de veldtest nog , maar is wel bijna klaar.
Met de veldtest wordt de energie van 1 molen gebruikt om een bak met 10 liter water te verwarmen. (de groen bak op de foto bevat de 10 liter). Aan de test is ook een logging systeem gekoppeld dat om de 5 seconden de meetwaarden naar een computer stuurt. In de computer wordt deze data automatisch weggeschreven in een Excel bestand, met daarbij datum en tijd.
Wat wordt er allemaal opgeslagen
- Spanning (Volt)
- Stroom (Ampère)
- Rotatiesnelheid van de molen (Toeren per minuut)
- Windsnelheid in de nabijheid van de molen (m/s)
- De temperatuur van het water (graden Celsius)
De data wordt later gebruik om analyses uit te voeren en om te bepalen of aanpassingen in de regeling een verbetering of een verslechtering betekenen.
De veldtest is inmiddels afgerond. Het eerste verslag kan gedownload worden via de link Veldtest micromolens Maak